Objavljeno: 10 Avg 2011 14:45 |
|
Slivova pita
Testo za pito:
250 g moke
60 g sladkorja
80 g margarine ali masla
1/2 pecilnega
1 vanili sladkor
1 jajce
mleko po potrebi
Omesiš testo in ga daš v hladilnik za najmanj pol ure....Testo je lahko v hladilniku tudi čez noč,
če si dan prej omesite, da ni preveč dela naenkrat. Mesite lahko tudi v avtomatu za peko kruha
(moja varianta), če ima funkcijo samo gnetenje.
Posip:
200 g moke
170 g sladkorja
200 g margarine ali masla
2 vanili sladkorja
V grobem omesiš, ampak ne v celoto, samo toliko da se snovi premešajo in nastanejo manjše grudice.
Slive:
Rabiš približno 1,5 kg sliv. Slive prerežeš na polovici toliko, da jih izkoščičiš, na eni strani naj se obe polovici držita skupaj.
Ti dve polovici še zarežeš toliko, da se sliva razpre. Tako dobiš četrtinke, ki se držijo skupaj.
Testo razvaljaš in daš v pekač za pite, tako, da je testo tudi po obodu pekača (ne samo na dnu).
Posipaš z drobtinami toliko, da je testo na dnu pokrito.
Slive zlagaš stoje okrog in okrog (v krogu) tako dolgo, da napolniš pekač. Slive naj čvrsto stojijo, luknje zapolniš s kako četrtinko slive.
Posipaš z sladkorjem (količina odvisna od kislosti sliv) ter posipaš s cimetom.
Na koncu po slivah potreseš posip.
Pita naj se peče 45-60 min na 180 stop. / odvisno od vaše pečice
Na vrhu naj bo zlatorumena .
Ko bo pečena je ne pokrivajte...naj se ohladi odkrita...vsaj toliko, dokler še iz nje gre para...
pita bo zato zgoraj lepo hrustljava....
Upam, da nisem kaj izpustila in da nisem preveč zakomplicirano opisala postopek..
Še eno fino
pa dober tek !