|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:11 |
|
ŠE EN RECEPT MOJE BABICE
Testo:
- 100g masla
- 100g sladkorja
- 1 zavitek vanilin sladkorja
- 200g moke
- 1 žlička pecilnega praška
Preliv:
- 350g marelične marmelade
- 100g masla
- 100g sladkorja
- 3 žlice sladke smetane
- 200g mletih lešnikov
Vse sestavine za testo zamesiš, oblikuješ v kroglo, zaviješ v alu folijo in daš za pol ure v hladilnik.
Potem na peki papirju razvaljaš testo in ga premažeš z marelično marmelado.
Za preliv skuhaš maslo, sladkor in smetano, nato dodaš še lešnike in vse skupaj polij po testu.
V pečici ogreti na 180 stopinj, pečeš približno 20 minut.
Še vroče pecivo narežeš na kvadratke in ga pustiš, da se ohladi.
Na koncu jih jaz polovico prelijem s čokolado za kuhanje. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:15 |
|
SLADKORNE KROGLJICE
- 240g masla
- 400g moke
- žlička pecilnega praška
- 100g sladkorja
- 1 zavitek vanilin sladkorja
- sladkor v prahu
Maslo raztopiš in ga ohladiš. Primešaš moko, pecilni prašek, sladkor, in vanilin sladkor.
Oblikuješ kroglice in razporediš po peki papirju.
Na 175 stopinj jih pečeš približno 15 minut.
Še vroče povaljaš v sladkornem prahu. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:28 |
|
MEDENI TRIKOTNIKI
- 125g tekočega medu
- 60g sladkorja
- 50g masla
- 1/4 žličke jelenove soli
- 1/4 žličke pepelike (oboje dobiš v lekarni)
- 250g moke
- 2 žlički ingverja v prahu
- 2 žlički cimeta
- 1 ščep soli
- 50g arancinov
- 200g temnega preliva
- 200g belega preliva
Segreješ med, sladkor in maslo in v tej mešanici raztopiš jelenovo sol in pepeliko. Ohladiš, nato pa vmešeš začimbe ter moko.
Arancine sesekljaš in umešeš v testo.
Testo čez noč pustiš nekje na hladnem.
Naslednji dan ga razvaljaš na približno centimeter in pol na debelo in pečeš v ogreti pečici na 180 stopinj, približno 20 minut.
Še tople razreži na trikotnike.
Najbolje je, da pečeš v okroglem pekaču, količina testa zadostuje za pet pekačev in potem vsak krog narežeš na 8 trikotnikov. Lahko pečeš tudi v kvadratnem in potem narežeš na srednje velike trikotnike.
Obliv sesekljaš in raztopiš. Potem pa polovico medenjakov preliješ s temnim, polovico pa z belim prelivom.
Ko se obliv strdi, medenjake okrasiš z oblivom kontrastne barve.
Zelo lepi na pogled in slastni, nekoliko bolj sladki, če vam je to všeč. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:36 |
|
ZVEZDICE
-125g masla
- 75g sladkorja
- rumenjak
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žličko naribane limonine lupinice
- 150g moke
- 100g jedilnega škroba
- sol
- 1 žlička pecilnega praška
- 50g marelične marmelade ali kakšne druge po želji
- 2 žlici sladkorja v prahu.
Zmešaš maslo, sladkor, rumenjak, kislo smetano in limonino lupinico.
Posebej zmešaš moko, škrob, ščepec soli in pecilni prašek. To mešanico preseješ na masleno zmes in zgneteš v testo.
Pokrito testo pustiš eno uro v hladilniku.
Me plastema prozorne folije ga razvaljaš 3 mm na debelo in iz njega zrežeš zvezdice dveh različnih velikosti. zvezdice položi na peki papir. Iz manjših izreži majhno zvezdico iz sredine.
Peci jih v pečici ogreti na 200 stopinj, približno 10 minut.
Potem jih ohladiš, na sredino večjih daš marmelado in manjše položiš na njih. Potreseš jih s sladkorjem v prahu.
Pa saj ta recept verjetno poznate vse. Morate pa priznati, da vedno vžge. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:44 |
|
LUNICE
Testo:
- 1/2 pecilnega praška
- 200g ostre moke
- 100g margarine
- 3 žlice sladkorja
- 3 rumenjake
- 3 žlice mleka
Nadev:
- 3 beljaki
- 140g mletega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 200g sesekljanih orehov
- 100g marelične marmelade
Iz vseh sestavin za testo narediš testo in ga poravnaš po pekaču (približno 20cm krat 34cm) in ga 10 minut pečeš pri 180 stopinjah. Potem ga namažeš z marelično marmelado, približno 5mm na debelo.
Že prej narediš iz beljakov trd sneg in mu dodaš 140g mletega sladkorja, umešaš vse orehe (sesekljane, ne mlete) in namažeš po marmeladi.
Pečeš še približno pol ure.
Biti mora svetlo rumene barve, ne rjave. Najbolje, da po 15 minutah pogledate v pečico in po potrebi pokrijete z alu folijo.
Napol ohlajeno nareži na lunice s kozarcem ali modelom za krofe. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:52 |
|
MANDLJEVI CATUCCINI
- 150g selih olupljenih madljev
- 250g moke
- 1 in pol žličke pecilnega praška
- 175g sladkorja
- 3 jajca
- 1 zavitek vanilin sladkorja
- 1 žlička kakava v prahu
Mandlje prepražiš v teflonski ponvi brez maščobe, ohladiš in bolj grobo nasekljaš.
Zmešaš moko. pecilni prašek in sladkor. Posebej pa jajca in vanilin sladkor. Jajčno zmes dodoaš k moki in zgneteš v testo. Na koncu vgneteš še mandlje.
Testo razpoloviš in v eno polovico vgneteš kakav in 2 žlici vode.
Testo razvaljaš in vsako polovico oblikuješ v štruco približno 25 cm dolgo.
Štruce ena poleg druge položi na pekač in pri 160 stopinjah pečo približno pol ure.
Ohlajene štruce nareži na približno 1 cm dolge rezine. Rezine položi na pekaš in pri 150 stopinjah peci še približno 10 minut.
Potem jih obrneš in še 10 minut pečeš na drugi strani. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:58 |
|
VANILIJEVI KIFELJČKI
-150g masla
- 125g sladkorja
- 200g moke
- 80g mletih mandljev
- 1 ščepec soli
- 2 vanilin sladkorja
Na hitro pregneteš na koščke narezano maslo, 75g sladkorja, moko, mandlje in sol. Testo zaviješ v folijo in čez noč pustiš v hladilniku.
Naslednji dan ga oblikuj v valj, ga nareži na 4 cm na debele rezine, ter le te oblikuješ v kifeljčke.
Na peki papirju jih pečeš pri 190 stopinjah od 10 do 12 minut.
Preostali sladkor zmešaš z vanilin sladkorjem in v tem povaljaš še vroče kifeljčke. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 12:01 |
|
Tako na ta deževen dan sem si vzela nekaj časa in napisala nekaj že preverjenih receptov z moje strani, ki jih pogosto uporabim za božično-novoletne praznike.
Še bi se našli in ob priliki mogoče napišem še kakšnega.
Če bo katera kakšnega preiskusila pa naj mi poroča kako je uspel.
Tudi sama bi bila vesela kakšnega vašega recepta, ker sem ena tistih, ki zelo rada peče.
Uživajte v peki in v okusu.
LP |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 14:34 |
|
Pozdravljene drage moje!
Dada za super recepte.Sedaj vam bom pa še sama zaupala,kaj je pri nas na mizi za praznike !
">DIŠEČI PIŠKOTI
Sestavine:
100g rozin
4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka
250g moke(bele navadne)
1/2 pecilnega praška
1 žličko pimeta
1žličko cimeta
1 žličko ingverja(suhega)
1/2 žličke muškatnega oreščka
2 žlici kakava
100g naribane čokolade
naribana lupina 1 pomaranče in 1 limone
150 g masla ali margarine
100g sladkorja v prahu
1 vanilij sladkor
ščepec soli
2 jajci
Za glazuro:
100g jedilne čokolade
100g masla ali margarine
Rozine operemo in pomešamo s pomarančnim sokom.Moko zmešamo z začimbami,pecilnim,kakavom,naribano čokolado ter z pomarančno in limonino lupino.V drugi posodi pa penasto zmešamo maslo,sladkor,vanilij sladkor in sol.Dodamo jajci,rozine s pomarančnim sokom in na koncu moko z začimbami,...Vse lahko naredite z električnim mešalnikom,ker je testo kar mehko.
Iz testa s pomočjo dveh žličk oblikujemo kroglice(jaz ne komliciram tako,ampak naredim z žličko kar kupčke ),ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem.Pečemo pri temperaturi 200 stopinj od 15-20 minut.
Ohlajene pomočimo do polovice v čokoladno glazuro. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 14:54 |
|
KEKSI (KUKIJI)IZ LEŠNIKOV IN ČOKOLADE
Še en zelo enostaven recept za zelo dobre piškote.
Sestavine:
200 g moke
1/2 pecilnega praška
150 g sladkorja
1 vanilij sladkor
150 g masla ali margarine
2 jajci
100g na drobno sesekljanih lešnikov(jaz cele lašnike še malo, preden jih sesekljam ,prepražim v ponvi brez maščobe)
100g na drobno sesekljane čokolade
Sestavine s pomočjo električnega mešalnika zmešajte v gladko testo po zaporedju maslo,sladkorja,jajci,moka s pecilnim.Na koncu dodajte lešnike in čokolado.Potem pa zopet s pomočjo žličke oblikujte kroglice oz. kupčke in jih pribljižno 4 cm narazen polagajte na pekač obložen s peki papirjem.Pecite cca 12 minut na 200 stopinjah. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 15:11 |
|
Jaz za Božič tudi vedno pripravim poseben ,,božični" kruh s suhim sadjem
Za katerega potrebujemo:
300g ržene moke
300g bele moke
3 jajca
1 pecilni
1 vanilij
1 noževo konico cimeta
1 noževo konico mletih klinčkov
100g rozin
4 rebre jedilne čokolade(sesekljane,lahko bolj na grobo)
1 dl ruma
1 dl mleka
500g sladkorja
poljubno suho sadje(narezano na koščke)
300g sladkorja spražiš na štedilniku(karameliziraš) in zaliješ s 4 dl navadne vode.Ko se sladkor razstopi vliješ tekočino v skledo,v kateri so vse ostale sestavine in narediš testo.Vliješ v pekač ,,srnin hrbet" in pečeš pri 180-200 stopinjah 1 uro.Jaz sem pa lani spekla v pekaču velikosti 40x23x6 cm,potem pa narezala na majhne koščke,pa mi je bilo bolj všeč,kot pa tiste velike rezine.Za 10 minut sem tudi skrajšala čas peke. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 15:30 |
|
Še eni na žlico Jaz zelo rada delam enostavne kekse,katere ni teba valjat in izrezovati,tam izgubim živce,ker je potem polno moke po vsem stanovanju!
BANANINO-ČOKOLADNI MEHKI KEKSI
Sestavine:
100g masla ali margarine
150g sladkorja
1 srednje velika banana(zmečkana)
1 jajce
320 g moke(pol bele,pol polnozrnate)
pol pecilnega praška
ščepec soli
100g sesekljane čokolade
160g mletih orehov
Za okras:
100g čokolade razstopimo nad soparo in prilijemo 60 ml sladke smetane,mešamo,da dobimo tako kampaktno čokoladno snov,ki ne izteče iz piškotov(malo ohladite)
malo mletih orehov cca 50g
Stepemo maslo in oba sladkorja.Dodamo jajce in banano.Primešamo moko s pecilnim,soljo,čokolado in z orehi.Potem pa zopet na pekač obložen s peki papirjem nadevamo kupčke testa.Pečemo 10-12 minut pri 180 stopinjah.Pečeni keksi so še vedno mehki,zato jih ne zapecite preveč!!!!!
Ko so keksi pečeni in ohlajeni na vsakega dajte z čajno žličko kupček čokolade in ga potresite s ščepcem mletih orehov. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 15:35 |
|
Nekaj receptov sem vam napisala,bom pa še drugič nadaljevala.Upam,da bo katera kaj našla zase.
Marta,napiši nam kak recept za kakšno pecivo,kekse,(mi je vseeno) za božično-novoletne praznike!Seveda se pa prej pozdravi.Držim pesti,da se to zgodi čimprej!
Pridne bodite,pa pa! |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 17 Nov 2010 07:10 |
|
Hvala ti malasissy!!!
Bom sigurno preiskusila, ker sem takšen človek, da rada pri peki preiskušam nove recepte.
Ti sporočim kako bo uspelo. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 17:08 |
|
Kot sem obljubila,bom danes v tem zasneženem večeru napisala še kak recept!
No,pa pojdimo......
KOKOSOVE KROGLICE
200g sladkorja
1 vanilij sladkor
ščepec soli
250g margarine
250g moke(gladke)
250g kokosove moke
V posodo stresemo oba sladkorja,margarino,jajci,ščepec soli in stepamo toliko časa,da dobimo gladko zmes.Nato dodamo moko in kokosovo moko.
Iz testa oblikujemo kroglice,ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem.Pečemo 15 minut /200 stopinjah. |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 2 od 5
|
|
|
|
|