|
| Kulinarični kotiček | |
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 25 Jun 2010 15:21 |
|
Pozdravljene!
A ste za to,da odpremo nov kotiček za čvekanje in izmenjevanje izkušenj,ki pa nimajo z našo boleznijo nič skupnega.Govorile bi namreč o kulinariki.Sama zelo rada kuham in tudi pečem,vendar imam velikokrat problem,ne vem namreč kaj skuhati.Mogoče bi bil ta kotiček namenjen tudi temu,da bi mogoče lahko dobile idejo kaj tisti dan skuhati za kosilo.Vsaka lahko napiše kaj je tisti dan naredila za kosilo,mogoče doda recept,če je stvar bolj zakomplicirana in nepoznana.A ste za?????
Potem pa veselo napišite vse kaj vam pade na misel v zvezi z recepti in kosilom.Veselim se že,da ne bo več treba razmišljati kaj skuhati za kosilo
Danes je bila pri nas za kosilo, gobova juha (gobe iz zmrzovalnika ) malo krompirja in korenina peteršilja in korenčka začimbe po okusu, in zraven
okusni vafli, namesto kruha.
Jutri:mesni polpeti ,Sestavine: mešano mleto meso, jajce,navadni jogurt(na pol kile mesa dam jaz žlico ali dve jogurta), čebula, česen,sol,poper,malo senfa,moka(jaz dodam pol moke ,pol drobtin ali koruznih kosmičev)
Jaz pripravim maso takole:Narežem čebulo in jo prepražim na malo olivnega olja.Potem pa skupaj zmešam meso ,prepraženo čebulo,1 jajce,sol ,poper česen,navadni jogurt za svežino,1 žličko senfa in dodam malo moke in kosmičev,da lahko z roko oblikujem polpete,ki jih na hitro opečem na malo olja(jaz za to jed uporabljam žar ponev,da polpete spečem na malo maščobe)
Zraven bo ena ogromna skleda zelene solate.
Tako drage punce,zaupala sem vam moj jedilnik za dva dni.
Upam,da se mi še katera pridruži,z svojimi idejami! |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 26 Jun 2010 16:50 |
|
Tole je pa super ideja. Jaz sem dan za dnem v dilemi kaj kuhati in se mi zdi, da se že ponavljam. Problem pa imam še v tem, da imam doma dva zbirčneža in vse skupaj je še težje.
Tako, da bi mi vaši nasveti prišli še kako prav.
No jaz sem pa danes pekla pizzo, takšno z zelenjavo im mozzarelo. (za testo dam 350g moke za pizzo, 1 jajce, 15g kvasa, 1 žličko sladkorja, pol žličke soli in 3 žlice olja in toplo mleko. Kvas vzhajam skupaj s sladkorjem in malo toplega mleka, ga vlijem k ostalim sestavinam in zamesim testo kar z robotom, tako nekje 10 min., nato ga še 1 uro vzhajam in razvaljam.)
- nadevam pa z bučkami, koruzo, papriko in češnjevim paradižnikom, še malo gobic, mozzarele in origana. To je to.
Jutri bom delala mesno lazanjo. Mleto goveje meso prepražim na čebuli, dodam paradižnikovo mezgo, solim, dodam timijan in baziliko. Posebej naredim bešmalj iz masla, moke, jajca, kisle smetane, česna in muškatnega oreščka.
Potem pa plast za plastjo polagam v ognjevarno posodo, najprej bešmalj, testenine za lazanjo, meso, bešmalj, malo sira, meso..., tako do vrha posode, na vrhu morajo biti testenine posute z veliko sira. Pečem približno 45 min. na 200 stopinj. Zraven pa še veliko skledo zelene solate.
Mmmmmm.... |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 02 Jul 2010 15:05 |
|
Mi smo pa danes jedli bučke v omaki:
-prepražiš čebulo, dodaš naribane bučke, nekaj časa pražiš, potem dodaš sol po okusu, poper, strt česen in timijan. Vse skupaj pražiš dobrih 10 minut. Na koncu dodaš veliko žlico kisle smetane.
Zraven je bil še riž z zelišči:
- riž skuhaš v slani vodi, na koncu primešaš kapre, svež drobnjak in svež nasekljan peteršilj.
Pa skledo zelene solate.
Za posladek sladoled. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 04 Jul 2010 10:23 |
|
Pozdravljene vse skupaj!
Kaj je zdaj punce a samo midve z Dado kuhava ali kaj ??? Saj vem,zdaj ste celi dan zunaj,pa na dopustih zato ste malo ali skoraj nič za računalnikom,upam pa samo,da se nama v jesenskih in zimskih mesecih pridružite!
Dada moram ti povedat ,da kuhaš ful fajne stvari,všeč mi pa je tudi ,da je v tvojih jedilnikih veliko zelenjave,jaz jo namreč obožujem!Moja moška polovica sicer ne tako zelo,vendar jo imam jaz kljub temu vsakodnevno na jedilniku,
Jaz bom pa danes spekla v pečici piščančje ražnjiče in mlad krompir z korenčkom in bučkami in skleda zelene solate.Poobedka ne bo,ker sem si na dopustu preveč privoščila in me že hlače držijo, !Blagor tistim ki lahko vse pojejo in se jim nikjer ne pozna!
Jaz najprej ostrgam krompir in ga narežem na poljubno velike kose in ga dam malo pokuhat,da je prej pečen.Korenček pa tudi očistim in ga narežem na ne premajhne kose.Malce vse skupaj pokapljam z olivnim oljem,solim,dodam malo rožmarina in dam pečt v črn pekač(ki ga dobiš zraven štedilnika)Potem pripravim meso.Narežem ga na en en centimeter široke in cca desec centimetrov dolge trakce,tako da na palčko za ražnjič napičim en,največ dva trakca.Če je meso narezano bolj na drobno,se v pečici preveč posuši.Meso solim,natrem s česnom,curryijem in z rdečo popriko.
Ko sta krompir in korenček na pol pečena dodam v isti pekač samo na drugo stran meso.Pečemo še dobre pol ure na 180-200 stopinjah.Midva imama rada bolj hrustljavo zato čas malce podaljšam.
15 minut preden je vse pečeno,pa položim na krompir še na rezine narezane bučke,ki jih samo posolim in polijem z olivnim oljem.
Pri tem kosilu mi je všeč,da ,ko narežeš zelenjavo in pripraviš meso,skoraj nimaš več kaj za delat,ker se samo peče v pečici.Jaz recimo sedaj,ko kuham,imam čas pisarit po foromu, !
Zase in za svoje skuhajte kaj dobrega in dober tek.Adijo! |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 11 Jul 2010 09:32 |
|
Včeraj smo imeli zelenjavno mineštro in palačinke. V zelenjavno mineštro zmešam vso zelenjavo, ki jo imam pri roki. Sedaj v tem času kar iz domačega vrta. Včeraj so bile bučke, stročji fižol, paradižnik, paprika, mladi grah in veliko peteršilja ter drobnjaka. Za posladek pa palačinke z jagodno marmelado, ki jo dela moja mami.
Jaz sem sicer sedaj dobila zelo strogo dieto zaradi okvare ledvic, ki mi jo je povzročil po tolikih letih jemanja Sandimmun, tako, da jem neslano in izključno brez mesa in mlečnih izdelkov. Za sebe odvzamem proč že prej potem pa za moža in hči solim kasneje. Na jedilniku bo še več zelenjave kot jo je bilo ,temu se baje reče zdrava prehrana. No ampak občasno, redko pa se bom vseeno še pregrešila in pojedla tudi malček mesa, predvsem ribe.
Danes pa bomo jedli rižoto z grahom, korenčkom, porom in koruzo. Poleg pa kumaričina solata. Mmmm...
Za rižoto na malo olivnega olja prepražim čebulo, nato dodam peteršilj in vso zelenjavo, na koncu praženja še nekaj nasekljanega paradižnika, da dobi rižota barvo, potem riž, ki ga pustim, da postekleni in zalijem z veliko vroče vode. Rižoto vmes ne mešam, kuham na majhni vročini. Enostavno in res lahko za te vroče poletne dni.
No ostale pa se zdi, da ne kuhate ravno veliko , pa saj imate prav, kdo pa bi v tej vročini stal za štedilnikom. Hops na kolo pa v restavracijo na kosilo. Saj bi pasalo, ampak pri nas smo bolj za domače, če ne zaradi drugega že iz finančnega vidika. Restavracija pa pride bolj občasno.
Imejte se lepo, verjetno večina vas že uživa na morju, vam kar malo zavidam punce. Mi gremo šeeeleee 23. 7.
Vsem lep pozdravček. |
|
Pridružen/-a: 04.09. 2009, 11:07 |
Prispevkov: 71 |
Kraj: kočevje |
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 16:12 |
|
ojla pa kuhajmo še mi.
midva sva sama pa se vseeno kuha doma,nisem ljubitelj restavracij ,razen ob posebnih prilikah.
danes sva imela ,pičanca v omaki in doma narejene raviole,poleg pa mešano solato.
raviole ,testo naredim iz moke jajca malo mleka in soli,pustim da malo počiva potem razvaljam,z kozarcem naredim kroge.na vsak krog na sredino malo mase ,potem prepogneš ob straneh stisneš in potem stisneš skupaj še vogalčka
da dobiš obliko klobučka,kuhaš v slani vodi.
nadev za raviole je lako mesni meni pa odgovarja skuta zmešana z na drobno narezanim drobnjakom po domače šnitlahom.
Jutri pa je na vrsti ričet z veliko zelenjave suhim mesom in sadna sladica.
pa dober tek |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 16:52 |
|
No mi smo pa danes jedli pečena piščančja prsa, za prilogo pa pečene malance obložene s paradižnikom in z veliko peteršilja. Poleg je bila tudi kumaričina solata.
Za malancane pripraviš polivko iz žlice olivnega olja, pol žličke origana, pol žličke rožmarina in enim strokom strtega česna,malo soli (pri nas brez) in poper. Malancane olupiš narežeš na rezin in premažeš s polivko. V žar ponvi jih popečeš. Serviraš na krožnik, na njih narežeš reuine češnjevega paradižnika in obilno posuješ z nadrobno nasekljanim peteršiljem.
Jutri pa bo segadin. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 10 Okt 2010 09:17 |
|
Mi bomo pa danes jedli porovo juho in rižev narastek z jabolki.
Za porovo juho narežem por in ga prepražim na maslu, toliko, da lepo zadiši. Dodam olupljen in na poleščke narezan krompir in vse skupaj še nekaj časa pražim, potem pa zalijem z vodo in dodam še malo vegete. Kuham, da je krompir kuhan.
Potem pretlačim s paličnim mešalnikom in dodam ribano kašo. Kuham še približno 10 minut.
Čisto enostavno.
Za rižev narastek pa najprej zavrem mleko, dodam maslo in limonino lupinico in potem riž. Kuham 20 minut. Odstranim limonino lupinico in riž ohladim.
Kremasto zmešam sladkor in rumenjake. Posebej pa naredim trd sneg beljakov.
Jabolka naribam.
Rumenjakovo zmes vlijem v riž nato rahlo primešam še beljakov sneg.
Polovico mase vlijem v pekač za narastke, potem posujem jabolka in vlijem še ostalo polovico riževe mase.
V ogreti pečici na 180 storpinj, pečem psibližno 35 minut.
Dober tek. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 16 Okt 2010 14:49 |
|
Evo mi pa danes nismo imeli nič kaj specialnega za kosilo.
Čisto eno navadno cvetačno juho. Potem pa še pire krompir in dunajski puranji zrezek. Za solato pa endivija iz domačega vrta.
Res mi zmanjkuje idej. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 26 Okt 2010 14:52 |
|
Joj bog ne daj,da je človek lačen ,ko gleda ta kotiček,meni se vedno sline cedijo,ko berem te vaše recepte!
Mi sicer danes nismo imeli nič kaj specialnega za kosilo,pripravila sem zapečeno proseno kašo in kompot.Jaz to obužujem, ,moj bo pa danes bolj pisano gledal,ker ni mesa,vendar bo na koncu vse pojedel.
Za en pekač potrebujemo:
200g poljubnega suhega sadja(češplje,fige ,marelice,rozine,...)
dve pesti mešanih oreščkov(lešniki,orehi,mandlji,....)nagrobo jih naseskljamo
150 g prosene kaše
liter in pol mleka
žlico in pol sladkorja(oz. po okusu)
deci sladke smetane
1 jajce
žličko mletega cimeta
Sadje čez noč namočimo v vodi,nasljednji dan pa narežemo na manjše kose.
Proseno kašo počasi kuhajmo v rahlo osoljenem in z žlico sladkorja(vzamete lahko tudi vanilijev sladkor) oslajenem mleku.
Po dvajsetih minutah,preverimo,če je kaša kuhana.Kuhano kašo odstavimo z ognja in jo malo ohladimo,nato pa ji primešamo suho sadje in oreščke.Maso stresemo v namaščeno nepregorno posodo.
Razžvrkljamo jajce,ga vmešamo v sladko smetano,odišavimo s cimetom in polijemo po kaši.
Pecimo na 200 stopinjah do zlato rjave skorjice.Zraven ponudimo kompot.
Pa dober tek |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 27 Okt 2010 17:57 |
|
Uuuu.. tole moram pa poskusiti. Se bere slastno.
Midve s hčero sva pa danes pacale čikoladno rulado. No ne za kosilo ampak za poobedek.
Najprej stepeš sneg iz petih beljakov. Potem narediš kremasto maso iz 5 rumenjakov in 10 dag sladkorja. V to maso streseš trd sneg beljakov, nanje preseješ 5 dag moke in dve žlici kakava, dodaš žličko vanilin sladkorja in vse skupaj rahlo umešaš.
Pečico ogreješ na 200 stopinj. Zmes razravnaš po pekaču na katerega si pogrnila peki papir in pečeš približno 10 minut.
Ko je pečeno ga vzameš iz pečice pokriješ s peki papirjem, pladenj obrneš in odstraniš peki papir na katerem si pekla. Skupaj z novim peki papirjem zviješ in pustiš, da se ohladi.
Za kremo zmešaš sladko smetano in ji vmešaš nuttelo. V hladilniku pustiš dobro uro in namažeš rulado, ter jo spet zviješ.
Za preliv uporabiš 10 dag masla in 10 dag jedilne čokolade. Oboje stopiš nad vodno kopeljo, dobro premešaš in preliješ po ruladi.
Rulado postaviš za vsaj eno uro v hladilnik.
Mljaska |
|
| KOSILO PRI NAS | |
Pridružen/-a: 04.09. 2009, 11:07 |
Prispevkov: 71 |
Kraj: kočevje |
|
Objavljeno: 29 Okt 2010 15:50 |
|
Zelenjavna juha ,mleti zrezki v omaki iz sveže paprike,ter domača endivija in radič skupaj s krompirjem.
Vzameš mleto meso in narediš polpete.jih popečeš z obeh strani jih daš na krožnik potem na isti maščobi popražiš na drobno narezano papriko dodaš narezano čebulo in česen malo peteršila
malo zaliješ z vodo dodaš jušno kocko in popečene zrezke vse skupaj dušiš do mehkega in na koncu dodaš 2 žlici kisle smetane.
pa dober tek |
|
| KOSILO PRI NAS | |
Pridružen/-a: 04.09. 2009, 11:07 |
Prispevkov: 71 |
Kraj: kočevje |
|
Objavljeno: 29 Okt 2010 15:54 |
|
Zelenjavna juha ,mleti zrezki v omaki iz sveže paprike,ter domača endivija in radič skupaj s krompirjem.
Vzameš mleto meso in narediš polpete.jih popečeš z obeh strani jih daš na krožnik potem na isti maščobi popražiš na drobno narezano papriko dodaš narezano čebulo in česen malo peteršila
malo zaliješ z vodo dodaš jušno kocko in popečene zrezke vse skupaj dušiš do mehkega in na koncu dodaš 2 žlici kisle smetane.
pa dober tek
a sem dodat ,da gre poleg zrezkov še pire ali katerikoli drugi krompir |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 29 Okt 2010 17:26 |
|
Mi pa danes sir na žaru, ki ga spečem kar na tousterju. Zraven pa ocvrte skutine svalke narezan svež paradižnik ter rdeča papirika. Kar tako nič v solati, češnjev paradižnik.
Za skutine svaljke skuhaš cel neolupljen krompir. Še vročega olupiš, mu dodaš maslo, malo soli in pustiš, da se ohladi. Ohlajenemu dodaš jajce in pasirano svežo skuto ter toliko ostre moke, da se naredi lepo testo iz katerega oblikuješ majhne svaljke in jih na hitro ocvreš na vročem olju.
Preložiš jih na papirnato brisačo, da se olje odcedi in postrežeš. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 08 Nov 2010 11:04 |
|
BOŽIČNI PIŠKOTI Z OREHI
(originalni recept iz Švice)
- 350g moke
- 225g sladkorja
- 1 zavitek vanilin sladkorja
- 2 jajci
- 200g masla
- 50g sesekljanih orehov ali lešnikov
- 50ml sladke smetane
- 50g medu
- 2 žlici mleka
Moko, sladkor, vanilin sladkor, 2 jajce in maslo zamesiš, da dobiš kompaktno zmes. Testo oblikuješ v kroglo, zaviješ v alu folijo in v hladilniku pustiš za pol ure.
Lešnike ali orehe, smetano in med na majhnem ognju malo segreješ. Med segrevanjem moraš ves čas dobro mešat.
Po pol ure testo razvaljaš pol cm na debelo in zrežeš kroge. Na sredino daš malo mase.
Ločiš beljak in rumenjak, rob kroga premažeš z belajkom in ga prepogneš, da dobiš pol kroga.
Zmešaš rumenjak in mleko ter s tem premažeš piškote.
V ogreti pečici na 180 stopinj pečeš približno 12 minut.
Ko se ohladijo jih lahko okrasiš tudi s čokoladno glazuro.
Njami, nam so ful všeč. |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 5
|
|
|
|
|