|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 17:22 |
|
ČOKOLADNE KROGLICE Z LEŠNIKI
140g margarine
70g sladkorja
sol
2 jajci
180g moke
50g čokolade v prahu
100g lešnikov(sesekljanih)
V posodi zmešamo margarino,oba sladkorja,sol,rumenjaka,čokolado v prehu in moko ter naredimo testo.
Iz testa oblikujemo kroglice,ki jih povaljamo v stepenih beljakih in nato še v sesekljanih lešnikih.Polagamo jih v pekač ,ki smo ga obložili z peki papirjem.Pečemo 20 minut/180 stopinjah. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 17:35 |
|
BAJEDERA
Sestavine:
2dl navadne vode
350g sladkorja
250g margarine
300g orehov(mletih)
300g zdrobljenih albertovih piškotov
4 žlice kakava v prahu
4 žlice čokolade v prahu
Za preliv:
200g jedilne čokolade
3žlice olja
V kozici zavremo vodo in vanjo vmešamo sladkor.Mešamo toliko časa,da se sladkor raztopi.Dodamo margarino in počakamo,da se stopi.Nato kozico odstavimo z ognja.Zmesi dodamo mlete orehe in zdrobljene albertove kekse ter dobro premešamo.Maso razdelimo na dva dela in v en del vmešamo kakav in čokolado v prahu,da dobimo temno maso.
Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razporedimo in poravnamo temno maso,nato pa čez njo poravnamo še svetlo maso.Masi s prsti malo stisnemo.
V parni kopeli razstopimo čokolado in ji dodamo olje,tako da dobimo čokoladno glazuro,ki jo nanesemo po vrhu.
Z pekačem vred postavimo v hladilnik in dobro ohladimo.Narežemo na majhne koščke. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 17:48 |
|
Sedaj pa še ene enostavne,vendar zelo dobre orehove kifeljčke.Gospa,ki mi je dala ta recept je dobila pred leti na prireditvi,,Dobrote kmečke kuhinje" na Ptuju za te rogljičke zlato plaketo.
VANILIJEVI ROGLJIČKI
1kg gladke moke
500g margarine
2 sladki smetani
2 vanilij sladkorja
300g mletih orehov ali lešnikov
Iz vseh sestavin na hitro vgnetemo testo.Manjše količine testa oblikujemo v klobasice,jih narežemo na primerne koščke in iz njih oblikujemo rogljičke.Spečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah do zlate barve in še vroče povaljamo v sladkorju v prahu.
Rada bi samo omenila,da iz teh sestavin dobimo zelo veliko rogljičkov,zato jaz vzamem samo pol mase. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 18:04 |
|
ČOKOLADNI HUZARSKI KRAPKI
Testo:
140g masla ali margarine
70g sladkorja
1 vanilij sladkor
ščepec soli
2 rumenjaka
180g moke
50g nasesekljane čokolade(jaz jo kar na ,,repo" naribam)
Čokoladni nadev:
30g masla
180g čokolade
4 žlice sladke smetane
1,5 žlice medu
Pa še preostala beljaka in cca 100g sesekljanih lešnikov
Pečico ogrejemo na 180 stopinj.Sestavine za testo zamesimo v gladko testo,ki naj se ne lepi na roke(lahko dodaš moko!)Testo oblikuj v kroglice in jih sesekljane lešnike.namočimo v beljak in nato v sesekljane lešnike.Nalagamo na pekač obložen s peki papirjem.Preden damo peči,v vsako kroglico s kuhalnico ali s prstom naredimo luknjo za nadev.Pečemo 18 minut.
Za nadev pa sestavine stopimo nad soparo in se natančno držimo količin,da bo kasneje nabrizgana zmes dovolj trda in bomo piškotke lahko hranili enega na drugim in hkrati dovolj mehka ,da bomo lahko ugriznili vanje.
Čokoladno zmes ogladimo do stopnje,da postane tako trda,da lahko z brizgo za okraševanje tort ,nabrizgamo čokoladne kupčke na pečene krapke. |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 28 Nov 2010 18:08 |
|
|
|
Pridružen/-a: 24.11. 2010, 13:41 |
Prispevkov: 113 |
Kraj: kočevje |
|
Objavljeno: 29 Nov 2010 16:34 |
|
Pa začnimo še mi
ŠAHOVNICA
BISKVIT:
5 jajc
4 šalčke sladkorja
2šalčki belega olja
1 šalčka mleka
5šalčk moke
1/2 pecilnega praška
malo kakava
KREMA:
1l mleka
350 g sladkorja
4 žlice ostre moke
4žlice gustina
1 margarina
malo kakava
Narediš maso za biskvit ,jo razpoloviš in eni polovici primešaš kakao ,da dobiš en rujav in en rumen biskvit.Ko se ohladi biskvit nareži na 2 cm široke trakove.
Krema: v mleko daš margarino in sladkor,da vse skupaj zavre.Moko ,gustin in kakao zmešaš kot puding in vliješ v vroče mleko,da se skuha.
Oblat takoj namaži s kremo ,da postane mehek in nanj zlagaj en rumen in en rujav biskvit zopet poliješ z kremo in v obratnem vrsnem redu zopet biskvit,in zviješ v rulado.
Iz tega dobiš 7 kosov.
dober tek
POLMESCI:
24 DAG MASLA
24 DKG SLADKORJA
24 DKG ČOKOLADE V PRAHU
24 DKG MOKE6 JAJC
PRELIV:
20 DKG SLADKORJA V PRAHU
SOK 1-2LIMON
Rumenjake ločimo od beljakov.Zmešamo ostale sestavine na koncu dodamo sneg beljakovin spečemo kot biskvit.Koje pečen še toplega prelijemo z glazuro
in še toplega razrežemo na polmesce.Ko se ohladijo jih poberemo iz pekača
NADALJEVANJE JUTRI |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 30 Nov 2010 07:21 |
|
O obema za recepte. Juuuhhuuuuuu..... pa imam spet sveže ideje za pečenje v prazničnih dneh...... |
|
Pridružen/-a: 24.11. 2010, 13:41 |
Prispevkov: 113 |
Kraj: kočevje |
|
Objavljeno: 03 Dec 2010 15:31 |
|
Rumeni kifeljci:
20 dkg ostre moke
20 dkg margarine
7dkg sladkorja
4 kuhane rumenjake(spasiraj)
malo pecilnega praška
malo mleka
Zamesi testo in oblikuj kifličke.Peci na peki papirju ali namaščenem pekaču na 180 c
ohlajene pomoči v raztopljeno čokolado toda ne cele samo konice
Makove šnite:
testo:
3 rumenjaki
1/2 margarine
5žlic sladkorja
9 žlic moke
1/2 žličke pecilnega praška
malo limonine lupine naribane
nadev.
3 dcl mletega maka
3 dcl sladkorja
3 dcl moke
1 dcl olja
sneg 3 beljakov
2 rebra naribane čokolade
1/2 žličke pecilnega praška
limonina lupinica
Zamesi testo ga zlij na pomaščen ali peki papirjem obložen pekač na to maso zlij pripravljeno zmes iz 3 beljake stepi z sladkorjem dodaj oljein
moko pomešano z makom praškom za pecivo in naribano čokolado,to maso zlij na prejšno in peci vse skupajna 180 c neje 30 minut.
Pečeno prelij z stopljeno čokolado in pusti da se strdi
DOBER TEK
|
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 25 Feb 2011 11:15 |
|
Čisto smo e na ta naš kuharski kotiček,zato bom naredila rez in nekaj napisla
Joj kako se jaz težko spomnim kaj naj za kosilo skuham,pa vidim ,da imate tudi nekatere te težave!
Saj ne rabite receptov zraven pisati,če se vam ne da! Razen ,če ni to kaka specialna stvar,takrat pa za recept
Jaz sem v ponedeljek naredila krompirjev ,,zos"(pojma nimam kako naj vam to po slovensko povem ),ker je ostala govedina od nedelje!
V torek je bil ričet in skutin štrudelj
V sredo je bila zelenjavna rižota in ena velika skleda solate
V četrek si je bilo bolj nezdravo pomfri krompir in pečene hrenovke in solata
Danes bo pa na jedilniku zelenjavna juha in kruhove ,,šnite"
Jutri pa grem malo v trgovino in mi bo zmankovalo časa ,zato bo eno hitro kosilo- polnozrnate testenine z tunino omako in solata.
V nedeljo pa bo pečena bučka(sem zadnič pri mami dobila še zadnjo iz njene shrambe),pa krompir ,pa kako meso,vse skupaj pečeno v pečici z veliko česna in rožmarina,njami!Pa seveda solata,brez katere skoroj ni kosila ,a ne?
Sem kar lačna postala,he he he! |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 25 Feb 2011 11:37 |
|
RECEPT ZA KROFE
Ta recept je skoraj podoben kot od Polone,vendar ga bom kljub temu napisala,ker obljuba dela dolg!
1kg gladke bele moke
4 dag kvasa 3 jajca
10 dag sladkorja
1 mala žlička soli
4 žlice ruma
1 vanilij sladkor
malo limonine lupine
10 dag margarine ali masla
3dl mleka+0,5dl za kvas
Pristavi kvasec. V skledo prejejemo moko,ji dodamo sol in vzhajani kvasec.
Malo pogrejemo mleko,mu dodamo jajca,margarino sladkor,vanilij sladkor,limonino lupino in rum.Z mešalnikom dobro vse premešamo in zlijemo na moko.Z mešalnikom z metlicami za gnetenje zmešamo vse skupaj v testo.Jaz sicer delam to z rokami,ker se mi testo navija okrog metlic in me to zelo jezi,
Pustimo da vzhaja,jaz enkrat potlačim in pustim,da še enkrat vzhaja.
Potem pa iz testa oblikujem kroglice v velikosti ene male pomaranče,jih vsako posebej dobro pregnetem in spločšim kot da bi delala pleskavice,da so pa vsi enako veliki pa jih še obrežem z modelčkom za krofe.
Preden jih dam pečt,jih še pribljižno eno uro vzhajam,oz.da narastejo za 2x.Ko so pečeni jih moram še obvezno napolnit z marelično marmelado! |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 25 Feb 2011 15:15 |
|
Pri nas pa smo v ponedeljek jedli pečenega piščanca, riž in zeleno solato
V torek: zelenjavno juho in carski praženec
V sredo: Mesne polpete, pražen krompir, prilogo iz korenčka, graha in cvetače, ter solato iz svežega rdečega zelja
V četrtek: Rižoto iz veliko zelenjave (rdeča paprika, korenček, grah, paradižnik, por in veliko svežega peteršilja
Danes sem naredila špagete z bolnjsko omako, pečene v pečici in zeleno solato
Jutri pa bo pasulj, ki bo najbrž za dva dni
Če pa katero zanima kakšen recept od zgoraj navedenega, pa kar vprašajte.
LP |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 26 Feb 2011 14:28 |
|
Juhu,sem dobila nekaj koristnih namigov za kosila v naslednih dneh!
Dada zanima me kako spečeš špagete boloneze v pečici?Ali je to podobno lazanji? |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 27 Feb 2011 10:42 |
|
Ja je res malo podobno lazanji.
Naredim bolonese omako. Na čebuli prepražim mleto meso ga posolim in mu dodam malo vegete. Nato ga zalijem z malo vode, dodam s paličnjakom pretlačene pelate iz konzerve in nato začinim z veliko bazilike, timijanom in origanom. Kakšne 20 minut še kuham.
Špagete skuham jih dam v pekač namazan z maslom in dodam omako. Vmes zamešam še kislo smetano zmešano z jajcem in nekaj naribanega sira. Po vrhu pa še malo potresem z ribanim sirom. Pečem 30 minut pri 200 stopinjah.
V bistvu so količine za tri:
- 200 g mletega mesa
- ena srednje velika čebula
- žlica olja
- 150 g špagetov
- 100 g kisle smetane
- eno jajce
- eno večjo pest naribanega sira
Dober tek. |
|
Pridružen/-a: 22.06. 2009, 12:06 |
Prispevkov: 401 |
Kraj: okolica Ljubljane |
|
Objavljeno: 02 Mar 2011 10:26 |
|
Jedilnik tega tedna, da bo katera mogoče dobila kakšno idejo
PONEDELJEK: sladko zelje in krompir v kosih, sadna kupa
TOREK: pizza z zelenjavo (bučke, paprika, koruza, artičoke, svež paradižnik), dam pa pol bele moke, pol pirine
SREDA: porova juha in rižev narastek
ČETRTEK: pečen losos, pire krompir in blitva, solata iz rdečega radiča
PETEK: juha (verjetno kar argo), dušen riž z zelenjavo in zelena solata
SOBOTA: ajdovi žganci in poleg gobova omaka z veliko česna in peteršilja, solata iz svežega zelja
NEDELJA: goveja juha, dunajski zrezki, pomfri, solata (pravo nedeljsko kosilo )
Tako nekako sem si zamislila naš jedilnik ta teden. Ampak je tale rubrika kar vredu. Ker sem ravno zaradi tega že včeraj začela razmišljati kaj bi lahko jedli ta teden, da vam napišem. Ker se pogosto zgodi, da še zjutraj ne vem, kaj bi kuhala za kosilo.
Upam, da katera najde kakšno idejo.
LP |
|
Pridružen/-a: 19.06. 2009, 05:58 |
Prispevkov: 139 |
Kraj: Celje |
|
Objavljeno: 02 Mar 2011 18:32 |
|
Pri nas se bo pa ta teden jedlo takole:
-v ponedeljek smo jedli pražene telečje jeterce z veliko čebule,krompir v kosih in zelena solata
-v torek:krompirjeva solata in pleskavice(jaz sem imela sojine polpete)
-danes v sredo je bila zeljna juha in mafini
-v četrtek bom naredila dušeno kislo repo in pečen sv. kare
-v petek bo pa orada v pečiči pečena in kuhana blitva in solata
-v soboto pa bo na jedilniku narastek iz prosene kaše,skute in suhega sadja in kompot
-v nedeljo pa bo goveja juha, kuhana govedina,kruhov hren, pražen krompir in zelena solata
Upam,da bo dobila katera kakšno idejo,kaj skuhat za kosilo!
Drugače se pa strinjam z Dado tudi meni se zdi super,da si prej napišem jedilnik,kaj bom kuhala!
V soboto ga sestavim,grem v trgovino vse nakupit,pa je organizacija na mestu!Vse nam pod nadzorom! Ha ha ha. |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 3 od 5
|
|
|
|
|